Detta är en fiktiv berättelse tagen ur vardagen vid en krissituation (ett elhaveri) av stora mått, någonstans i Sverige. Länkarna leder till liten förklaring omkring ordet/händelsen av ett mer allvarligt perspektiv ur verkliga livet.

Vardagen drar vidare i sin gilla gång, Kalle & Lisa går till sina jobb på morgonen som vanligt, hösten gör sig påmind och allt är lungt och stilla, det börjar mörkna tidiga mornar och träden börja skifta i en härlig kaskad av färger.

Kalle som jobbar som ingenjör i fabriken 3 mil från hemmet, tar sin elcykel till tågstationen och fortsätter resterande resa med pendeltåget.
Lisa tar bilen, en hybridversion då de är miljömedvetna och har ekonomiska möjligheter till det, till köpcentret några mil bort, där hon jobbar som butikschef i en matbutik.
Båda stortrivs med sina jobb, bra inkomster och ett ordnat liv, de planerar att investera i en villa och flytta ifrån den fina lägenheten på 4 rum & kök som de för närvarande har, de har hittat en fin villa i ett relativt nybyggt område, stor tomt och närmaste granne är på behagligt avstånd, arbetsplatserna ligger ganska så precis mitt emellan deras respektive jobb, ett perfekt läge för dom båda.

De har bara sig själv att tänka på, då familjen endast består av dom, så för närvarande består deras liv i att planera för den framtid som står för dörren.
Lägenheten i bostadsområdet som ligger mycket bra och relativt nytt, många grönytor, en vacker park med planteringar av buskar och blommor, lekplats för barnen, ett område med grillplats och bänkar med bord för gemensam trevnad, där är både bra och trivsamt att bo, tycker båda två, men viljan att få ett eget hus drar dem vidare mot nya mål.
Villan de tittar på är en nyskapelse av senaste snitt, med öppen planlösning och den senaste tekniken.
Framtiden ser verkligen ljus ut för familjen Kalle & Lisa.

----- Kalle på jobbet -----
Kalle kommer till sitt jobb och stämplar in som alla andra mornar, finns en hel att göra så här efter helgen, slår på dator och sätter igång med dagens arbete. Det är dags för förmiddagsfikat, går till kaffemaskinen och förser sig med en kopp kaffe, medhavd ost/skinkmacka och kaffe är aldrig fel och han njuter i fulla drag av sin fika.
Dags att fortsätta sina göromål, verkligheten knackar på hos dagdrömmen om villan, återvänder till datorn för att fortsätta, men nått är fel, kan inte logga in på programmet han höll på med, försöker några gånger för att förvissa sig om att han inte gör något fel.
Det hörs röster från kollegor om samma problem, vad är nu detta tänker Kalle, som har liknande rapporter från medierna i färsk minne.
Samtliga datorer låser sig och ett meddelande kommer upp på skärmen, att datorn är spärrad och man uppmanas betala en summa på 250 $ till ett konto för att få sin dator upplåst igen.
Att det är något över det vanliga anar Kalle relativt tidigt, samtliga fötetagets datorer är utslagna. En febril verksamhet startar nu för att försöka åtgärda detta till synes minst sagt allvarliga situation.
Det är många delar av verksamheten som är beroende av datorer för att fungera, planering, produktion, ekonomi och utlastning mm.
Nu börjar konstiga saker hända, svetsrobotarna ute i produktionen lever helt plötsligt "sitt eget liv", gör saker som dom absolut inte ska. Samtliga robotar svetsar fast sig själva i de ledade delarna som gör den rörlig och det rejält, over and out.
På ekonomiavdelning betalas räkningar i all oändlighet, löner till samtliga anställda med en extra bonus för gott utfört arbete !! Företagets konton töms och försvinner lika snabbt "som en avlöning". På lagret skrivs ordererkännanden och packlistor ut i mängd. Totalt kaos råder.
Kalle konstaterar att, absolut inget finns att göra, för det finns ingen möjlighet att ta sig in i någon dator överhuvudtaget, allt styrs från annat håll.
Lyset slocknar, allt blir tyst och stilla. Kalle hör sin telefon ringa, ser att det är Lisa, det blir ett kort samtal innan linjen bryts och även den blir tyst. Det har hunnit blivit tidig eftermiddag då Kalle äntrar sin elcykel och åker hemåt.

En robot behöver varken
lön eller semester,
inga sjukdagar

Datorer kopplade till
internet är sårbara.

----- Lisa på plats -----
Lisa är tidigt på plats och börjar ta hand om dagens göromål, gör sin vanliga tur i butiken för att checka av att allt är som det ska, börjar lägga upp dagens göromål för sig och sina medarbetare.
Tar en handscanner och går ut i butiken för att kontrollera och uppdatera alla varugrupper som behöver beställas för att ha ett fräscht och välsorterat utbud.
Handscannern krånglar lite så hon går och hämtar sin reservscanner, och fortsätter sitt arbete, men den vill heller inte vara med på noterna. Vad är nu detta ? Röster från kollegor hörs att datorerna inte fungerar, paniken sprider sig, då nästan allt i verksamheten utförs via datorer, Lisa hinner precis ringa till Kalle innan även telefonen ger upp, Kalle hinner ge en kort händelserapport om vad som sker på hans jobb och de hinner även bestämma att ta sig hem så fort som möjligt, nu släcks allt ner även på Lisas jobb.

Katastrofen är ett faktum även där, då kylar, frysar stannar och allt kommer att bli förstört, alla torrvaror finns ändå kvar, alla samlas ute på gården och man konstaterar att det enda man kan göra är att stänga och låsa allt.
Hela köpcentret töms och stängs, man har gjort allt vad man kan göra i denna situation.
Lisa åker hemåt för att möta upp Kalle. Nu händer allt mer konstigheter runt dom, det börjar att infinna sig en känsla av obehag.
Det snurrar runt i deras huvuden av tankar, vad kommer nu att hända, Lisa kommer plötsligt på idén att de ska bege sig till familjen Hansson, de har ju bjudit in dom vid ett flertal tillfällen i händelse av någon krissituation, sagt och gjort så tar de bilen och ger sig av.
Lisa & Kalle kommer fram till familjen Hanssons gård, det har redan hunnit mörkna, det första dom lägger märke till att det fortfarande lyser där det ska, vägbelysning, gårdarna längs vägen fungerar fortfarande som de ska och har el som brukligt.
Börje & Anna har hört på radion att något stort är på gång och håller redan på att förbereda sig när de kommer, om det även når till deras gård, de hade väntat på att Lisa & Kalle skulle dyka upp.

----- Massiv hackerattack -----
Hackerattacken är massiv och verkningen av den känns av på ett stort område, nyhetsrapporter kommer in att det har drabbat hela norra Europa, Danmark, Sverige, Norge och Finland, detta är vad man vet i nuläget.
Börjar med datorer som låser sig, det manipuleras med varmvattnet i ett stora hyreshuskomplex, övervaknings-kameror tas över. Allt som styrs via datorer tappar man kontrollen över, och det är de flesta och de viktigaste samhällsfunktionerna, det finns enheter som inte har anammat detta helt med att styra allt med datorer med en koppling till internet, de märker inte av i så stor utsträckning med vad som händer "där ute" just nu. Men när elförsörjningen upphör är alla med i svängen.

Nät troll

Till och med här

----- Elförsörjningen slås ut -----
Vattenverk, dammar, reningsverk, elkraftverk saboteras. Butiker, banker, bensinstationer, ja allt blir mörkt och tyst, och stängs på grund av elbrist. Ingen vet riktigt vad som pågår för tillfället ? Att en analkande katastrof är på ingående, blir alla varse inom kort.

Elförsörjning

----- Kalle & Lisas vänner familjen Hansson -----
Som bor i utkanten av staden på en gård av äldre snitt, mycket välskött och trevlig gård, bostadshus, stort garage och förrådsbyggnader.
Familjen Hansson består av Börje & Anna och deras två barn Fredrik & Filipa (som är tvillingar) 15 år gamla.
De har byggt upp allt i den andan att blanda nytt med gammalt, vedspisen står kvar centralt i det relativa stora köket, egen brunn med bra kvalité på vattnet, bergvärme som den primära värmekällan till hus och garage.
Familjen är självförsörjande på en hel del, odlar potatis, grönsaker, frukt som äpplen, päron m.m.
I garaget står ett bensindrivet elaggregat som genererar 12 kW, ett kraftigt aggregat som täcker upp en hel del förbrukare om det skulle behövas, i förrådet är det förberett med material för oförutsedda händelser, mat, vatten, varma kläder, bensin, kokutrustning och mycket mer.
Material de har haft användning av ett flertal tillfällen då det har varit strömlöst kortare perioder på ett par dagar och ser vikten av att ordna för sig på det viset.
Naturligtvis står beredskapsväskan iordning, 20 L vattendunkar med färskt vatten, bilen är alltid fulltankad och reservbränsle finns i garaget.

Bra att ha i en
beredskapsväska

----- Kontrollen över medborgarna -----
Kontokort, mobiltelefoner (samtal, sms, mms), fart & övervakningskameror, trängselavgiftskameror, vi övervakas ständigt och kontrolleras av myndigheterna, vilka som sitter på den kontrollen vet man inte, men det finns antagligen flera aktörer, register som samkörs osv.
Man kan ta reda exakt vad man gör (kamera), var man är (GPS, kamera, telefon), handlar (kontokort), banker tar in uppgifter hur mycket pengar man sparar, hur mycket man gör av med och till vad, man kallar detta "penningtvättslagen" ingen bra utveckling. Se bara vilka uppgifter man kan få fram i en polisutredning !!
Kontanterna kommer att på sikt försvinna och då blir kontollen ännu effektivare !! Åt vilket håll är vårt samhälle på väg ? Vilket man har all anledning att fundera över.

 

Länkknapp Länkknapp