Hemberedskap vad menas med det ?

Klarar du 72 timmar (3 dygn) utan el ?
Det rekommenderas, utan att få hjälp från myndigheterna klara sig själv och de närmaste i minst 3 dygn.
Det är inte så dumt att vara förberedd på detta om det händer, det är ju inget någon önskar, men händer det "står du där med skägget i brevlådan", om du inget har gjort.
Det är lite pyssel att få ihop en bra beredskapsväska som innehåller det nödvändigaste man behöver för att vara rustad för en sådan situation....

Här finns massor av information angående Hemberedskap

Logo MSB

Nationell insats & beredskap

Wikipedia (överlevnadsteknik)


Krisberedskap 
2018.03.10 - Riksrevisionen varnar för svag svensk krisberedskap.
Det finns flera brister inom den svenska krisberedskapen när det gäller tillgängligheten till mat och mediciner, varnar Riksrevisionen i en ny rapport.
Sverige har tidigare haft ett beredskapslager för mat och läkemedel, men det har i stort sett avskaffats. Sedan apoteksmonopolet avvecklades finns det inte någon aktör som tagit över det ansvar som Apoteket AB tidigare hade för att tillhandahålla läkemedel i kristid, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.
Riksrevisionen bedömning är att oklarheter när det gäller vem som ska göra vad, och när, i värsta fall kommer att innebära att viktiga åtgärder försenas eller inte gjorda alls.
Mer info angående detta från Riksrevisionen


Lägenhet
Bor man i lägenhet i tex. ett 2/3 våningar och högre, har man lite sämre möjligheter än att bo i ett eget hus till
förvaring av det man behöver, men naturligtvis går det om man bestämmer sig för en plats att förvara detta
material som behövs.
Ingen önskar att något ska hända, men om det händer, har man redan räddat situationen rejält från start. Kan
garantera, att om du frågar din omgivning om de har en beredskapsväska, så är det inte många som har det.


Elcykel
Elcykeln är ett fiffigt fordon, du fixar din egen el som ger kraft när du behöver extra krafter, smart så det förslår, lite dyra för närvarande, men bra är de.


Hybridbil
Hybridbil är en typ av bil som använder två eller flera kraftkällor för att driva bilen. Det vanligaste är att bilen utöver en vanlig förbränningsmotor även har en eller flera elmotorer och batterier som hjälper till att driva fordonet.


Villa
En villa av senaste snitt med den senaste tekniken är egentligen en total katastrof, vad händer med all elektronik som finns installerat när exempelvis något går fel (samma problem med nya bilar) ? Man (även någon annan än du !!) kan styra många funktioner med sin mobiltelefon, kan ju låta väldigt behändigt, men ack så sårbart.

Bor man i eget hus finns det lite bättre förutsättningar att vara rustat för en oförberedd situation, man har lite
bättre förvaringutrymmen och andra förutsättningar för egna lösningar på ex.vis el/vatten/mat försörjningen.
Ett rejält elaggregat som drivs på bensin/disel är bra att ha (eftersom det mesta bara fungerar med el).
Dunkar för bensin/disel och vatten - elkabel och skarvdosor - förbrukare som värmekälla, kokplatta, micro, belysning, batteriladdare osv. (man kommer långt bara genom att inte använda många förbrukare på samma gång).


Internet
Just detta scenario har redan hänt ett flertal tillfällen sk. internet-troll sitter utomlands och styr datorer via aggresiv mjukvarukod, för den som är lite insatt i datorers uppbyggnad och funktion klarar av att komma åt internet och ex.vis ett wi-fi nät hur lätt som helst, som finns nästan överallt idag.
Vid hur många tillfällen har inte dessa troll kommit in på stora bankers nät och manipulerat till sig medel och information - Det spelar ingen roll hur mycket skydd som finns, för de som har kunskapen och viljan att utföra detta, gör det. Dessa människor är oerhört skickliga inom sitt gebit.
Hur många övervakningskameror har dessa troll tillgång till tror du ?
Man har konstaterat att varmvattnet i ett stort hyreshus styrs från okänt håll - företagshemligheter plockas lätt ut via hackade datorer. mycket oförsiktiga myndigheter som låter andra obehöriga ta hand om känslig och skyddad information och slarvar med säkerheten. (Transportstyrelsen i färskt minne)

Enda sättet att ha en säker dator som ingen kommer åt, är att INTE ha den inkopplad på INTERNET !!
Ett slutet intranät utanför internet blir säkert, ska man då manipulera detta nät, måste man fysikt göra något för att få tillgång till det, vilket gör allt lite svårare och mindre intressant.
Men det gäller att även här se upp så man inte har ex.vis en skrivare som går via wi-fi, där finns genast en öppning, för den som är intresserad.

2018.03.10 -  "Sätt ner foten kring vad som inte får digitaliseras"
Viktiga samhällsfunktioner har gradvist digitaliserats i Sverige. Nu måste försvarsmakten och politiker sätta ner foten kring vad som aldrig får digitaliseras, samt undersöka hur det som redan har lagts ut på nätet kan skyddas.
(säger en expert på informationssäkerhet och riskhantering)
När dricksvatten, elförsörjning, sjukvård, kollektivtrafik, betalningar och livsmedelsförsörjning är beroende av IT för att fungera så har vi en situation där minsta störning kan leda till systemkollaps.
Menar även att riskerna på kort sikt är låga men att det på lång sikt, med dagens teknikutveckling, är oundvikligt med förluster av människoliv vid ett IT-avbrott.


Vedspisen
Denna gammla trotjänare som är helt "outstanding" när det är strömlöst, ved måste man ju naturligtvis ha, men det är ju ingen "big deal" att skaffa, nått att elda finns alltid, värme får man och varm mat blir det också, kan det bli bättre i en krissituation då varken el, bensin eller disel går att anskaffa på ett enkelt sätt.


Färsk vatten
Vatten är fantastiskt, håller sig drickbart mycket länge. Förvaras så mörk och kallt situationen medger.
Har du tänkt på att det kanske är samma vatten du dricker, som Napolen Bornaparte gjorde !!
Vattnet som går i ett evigt kretslopp, kommer ner som regn, jorden, djur, människor använder det, allt går tillbaka, renas, dunstar och kommer åter ner som regn, helt fantastiskt.
Ca. 3 dagar klarar vi av att leva utan vatten, en vätskebrist om 15-20 % av kroppsvikten klarar vi, sen rubbas blodcirkulationen, omdömmet försämras mm.

Man räknar med att ca. 20 L vatten/person och vecka ska räcka, man får naturligtvis vara lite försiktig med förbrukningen. Då är det perfekt att använda dunkar av plast, finns bl.a på BILTEMA.


Elförsörjningen    (detta är ett utdrag från länstyrelsen Stockholm - Om elen måste stängas av).
Dagens samhälle är extremt beroende av elförsörjning.  Om elen plötsligt försvinner lamslås stora delar av samhällsapparaten och människors liv står på spel – frågan är hur länge. 

Nu genomförs El Prio, den första stora övningen i Sverige där stora delar av elförsörjningen stängs för att elnätet ska kunna räddas från kollaps.

Storskaliga strömavbrott kan bero på flera saker, till exempel tekniska fel, bränder, avgrävda kablar, sabotage och terrorhändelser.
Det kanske allvarligaste hotet är dock obalans i de stora elnäten. Om uttaget av el (i användarledet) är större än produktionen riskerar elnätet att kollapsa på ett sätt som tar lång tid att reparera.
För att skydda stamnätet från en sådan kollaps finns möjligheten att beordra en så kallad manuell förbrukningsfrånkoppling.
Det är i praktiken ett storskaligt elavbrott, där en mängd elanvändare på ett systematiskt sätt kopplas bort från elförbrukning, i syfte att rädda distributionsnätet från allvarliga skador.

Detta har hittills aldrig hänt i Sverige, men det har varit nära ett par gånger. Om elen försvinner uppstår en mängd allvarliga situationer i samhället. Vissa kan vi förutse men långt ifrån alla. 


Beredskapsväska
Här finns en hel del nödvändigt att plocka med om man vill, en rejäl ryggsäck (ca. 65 L) är väldigt praktiskt att använda till det. Om man behöver ge sig av någonstans har man allt samlat på ett ställe och behöver inte irra omkring för att samla ihop det man behöver.

Varma kläder - underkläder/strumpor - kängor/sportskor - handskar (tjockare/ tunnare) - ficklampa (generator) - FM radio (generator) - kokkärl - brännare - T-sprit - tändare/tändstickor/tändstål - bestick - tallrik - mugg - vatten (2 L flaska) - skyddsfilt - större kniv - Multiverktyg - liten yxa - anteckningsblock/penna - sjukvårdväska - Plastpåsar (mat) - 3 L plastpåsar - Plastsäck (kraftig) - påsklämmor - tvättlappar - tvättmedel - paracordlina - karbinhakar - hygienartiklar (tandborste, tandkräm, tvål) - vattenreningstabletter -
Torrmat (varma koppen/frystorkat) mospulver, ris - kaffe/te - socker - salt - kryddor - chokladkaka - kex - knäckebröd -

Är man hemma så har man tillgång till allt, men vid en evakuering är beredskapväskan bra att ha.


Kontanter
Vad kommer att hända med vårt kontantsystem ? Flertalet affärer sätter upp skyltar som säger... Endast kontokort. !!! Ändå tillverkas nya sedlar och mynt, vad är egentligen meningen med det ? Myndigheter vill han full kontroll på alla pengar, vad dom används till, vart dom tar vägen, så kontanter finns det inget utrymme kvar för.
Man kan inte betala med kontanter på varken bussar eller tåg i dag.
Det som antagligen kommer att hända är att de som har möjligheter till det, samlar på sig kontanter utanför systemet och fortsätter att göra affärer, med dessa till synes obefintliga pengar. Det kan ingen kontrollera, man kan naturligvis göra det olagligt förståss och "sätta käppar i hjulen" för det på det viset.
Byta tjänster och saker med varandra kommer också att öka och så är spiralen i full gång.
1/3 av den arbetsföra befolkningen anställs som "poliser" för att se till resterande 2/3 av befolkningen.

2018.03.10
Redan om några år kan det bli omöjligt att betala med kontanter i svenska restauranger och butiker, tror många forskare. Ämnet engagerar på ledarsidor i många Svenska tidningar.
Under rubriken "Gör det olagligt att diskriminera den som vill betala med kontanter", det talas för lite om baksidorna av det kontantfria samhället.
Det pekas bland annat på hur sårbart Sverige skulle bli i händelse av krig eller annan kris. Händer något av detta kommer efterfrågan efter kontanter att öka dramatiskt och då är det oklokt om det kontanta betalningssystemet fasas ut.
Rikbankschefen Stefan Ingves är bekymrad över utvecklingen, och understryker att det finns flera skäl att bromsa denna utveckling, till exempel genom ett lagkrav på att banker ska hantera kontanter.

2018.12.01
Man spår att våren 2020 blir det kontantlöst överhuvudtaget - Man kan undra hur det stämmer med anledning av att nya pengar tillverkades och gavs ut under 2018 !!

2019.01.03
Rättigheter & Skyldigheter angående kontanter


Övervakning  - Ta bara detta exempel, hur vi övervakas via våra smartphones !!

Hur många är det som egentligen läser vad appen man laddar ned i sin smartphone får tillgång till?
Hur många är det som egentligen förstår innebörden av viss typ av access en app får i våra smartphones?
Ta tex den populära appen Facebook.

"Behörigheter
DEN HÄR APPEN HAR ÅTKOMST TILL FÖLJANDE:
DINA KONTON - SKAPA KONTON OCH ANGE LÖSENORD
Tillåter att appen använder AccountManagers kontoautentiseringsfunktioner, bland annat funktioner för att skapa konton och hämta och ange lösenord för dem.

LÄGGA TILL ELLER TA BORT KONTON
Tillåter att appen utför åtgärder som att lägga till och ta bort konton och ta bort lösenord.

KONTROLLER FÖR MASKINVARA - TA BILDER OCH SPELA IN VIDEOKLIPP
Tillåter att appen tar bilder och spelar in videor med kameran. Med den här behörigheten tillåts appen att använda kameran när som helst utan ditt godkännande.
SPELA IN LJUD
spela in ljud

DIN PLATS - UNGEFÄRLIG POSITION (NÄTVERKSBASERAD)
Tillåter att appen känner av din ungefärliga position. Platsen avgörs genom platstjänster med hjälp av nätverksplatskällor som mobilmaster och Wi-Fi. Platstjänsterna måste vara aktiverade och tillgängliga på enheten för att appen ska kunna använda dem. Appar kan använda detta för att avgöra ungefär var du befinner dig.

EXAKT PLATS (GPS- OCH NÄTVERKSBASERAD)
Tillåter att appen känner av din ungefärliga position med hjälp av GPS eller platstjänster som mobilmaster och Wi-Fi. Platstjänsterna måste vara aktiverade och tillgängliga på enheten för att appen ska kunna använda dem. Appar kan använda detta för att avgöra ungefär var du befinner dig.

NÄTVERKSKOMMUNIKATION - FULLSTÄNDIG NÄTVERKSÅTKOMST
Tillåter att appen skapar nätverksuttag och använder anpassade nätverksprotokoll. Webbläsaren och andra appar gör det möjligt att skicka data till internet, så den här behörigheten krävs inte för att skicka data till internet.

PERSONLIG INFORMATION - SKRIVA SAMTALSLOGG
Tillåter att appen gör ändringar i enhetens samtalslista, inklusive i uppgifter om inkommande och utgående samtal. Skadliga appar kan använda detta för att radera eller ändra din samtalslista.

LÄSA DINA KONTAKTER
Tillåter att appen läser kontaktuppgifter som sparats på enheten, inklusive information om hur ofta du har ringt, skickat e-post till eller på andra sätt kommunicerat med specifika kontakter. Med den här behörigheten tillåts appar att spara dina kontaktuppgifter och skadliga appar kan dela kontaktuppgifter utan att du vet om det.
ÄNDRA KONTAKTERNA
Tillåter att appen ändrar kontaktuppgifter som sparats på enheten, inklusive information om hur ofta du har ringt, skickat e-post till eller på andra sätt kommunicerat med specifika kontakter. Med den här behörigheten tillåts appar att ta bort kontaktuppgifter.
LÄSA SAMTALSLOGG
Tillåter att appen läser samtalslistan för dina enheter, inklusive information om inkommande och utgående samtal. Med den här behörigheten tillåts appar att spara uppgifter om samtalslistan och skadliga appar kan dela uppgifter om samtalslistan utan att du vet om det.

TELEFONSAMTAL - RINGA TELEFONNUMMER DIREKT
Tillåter att appen ringer telefonnummer utan någon aktiv åtgärd från dig. Detta kan leda till oväntade avgifter och samtal. Observera att appen inte tillåts ringa nödsamtal. Skadliga appar kan ringa utan ditt godkännande och detta kan kosta pengar.

LÄSA TELEFONENS STATUS OCH IDENTITET
Tillåter att appen kommer åt enhetens telefonfunktioner. Med den här behörigheten tillåts appen att identifiera mobilens telefonnummer och enhets-ID, om ett samtal pågår och vilket nummer samtalet är kopplat till.

LAGRING - ÄNDRA ELLER TA BORT INNEHÅLL PÅ USB-ENHETEN
Tillåter att appen skriver till USB-enheten.

SYSTEMVERKTYG - HÄMTA APPAR SOM KÖRS
Tillåter att appen hämtar information om nyligen körda och pågående aktiviteter. Detta kan innebära att appen tillåts ta reda på vilka appar som används på enheten.

INSTALLERA GENVÄGAR
Tillåter att en app lägger till genvägar utan åtgärd från användaren.

LÄSA BATTERISTATISTIK
Tillåter att en app läser de aktuella uppgifterna om låg batterianvändningsnivå. Appen kan tillåtas få reda på detaljerade uppgifter om vilka appar du använder.

SKRIVA ÖVER ANDRA APPAR
Tillåter att appen ritar upp skärmen ovanpå andra appar eller delar av användargränssnittet. Det kan störa din användning av gränssnittet i olika appar eller ändra vad du tror visas i andra appar.

DINA KONTON - HITTA KONTON PÅ ENHETEN
Tillåter att appen hämtar en lista över alla kända konton på enheten. Detta kan omfatta konton som har skapats av appar som du har installerat.

KONTROLLER FÖR MASKINVARA - HINDRA AKTIVERING AV VILOLÄGE
Tillåter att appen förhindrar att enheten försätts i viloläge.

ÄNDRA LJUDINSTÄLLNINGARNA
Tillåter att appen ändrar globala ljudinställningar som volym och vilken högtalarutgång som används.

STYRA VIBRATION
Tillåter att appen styr vibrationen.

NÄTVERKSKOMMUNIKATION - VISA WI-FI-ANSLUTNINGAR
Tillåter att appen kommer åt information om Wi-Fi-nätverk, till exempel om Wi-Fi är aktiverat och namn på anslutna Wi-Fi-enheter.

VISA NÄTVERKSANSLUTNINGAR
Tillåter att appen kommer åt information om nätverksanslutningarna, till exempel vilka nätverk som finns och är anslutna.

TA EMOT DATA FRÅN INTERNET
Tillåter att appen tar emot meddelanden från moln till enheter skickade via appens tjänst. Tjänsten innebär dataanvändning. Skadliga appar kan orsaka överdriven dataanvändning.

HÄMTA FILER UTAN AVISERING
Tillåter att appen hämtar filer via hämtningshanteraren utan att något meddelande visas för användaren.

SYSTEMVERKTYG - TESTA ÅTKOMST TILL SKYDDAD LAGRINGSENHET
Tillåter appen att testa behörighet till USB-enheter för användning på framtida enheter.

KÖRA VID START
Tillåter att appen startar automatiskt när systemet har startats. Detta kan innebära att det tar längre tid att starta enheten och att enheten blir långsammare eftersom appen hela tiden körs i bakgrunden.

BYTA ORDNING PÅ APPAR SOM KÖRS
Tillåter att appen flyttar aktiviteter till förgrunden eller bakgrunden. Appen kan göra detta utan åtgärd från dig.

AKTIVERA/INAKTIVERA SYNKRONISERING
Tillåter att appen ändrar synkroniseringsinställningarna för ett konto. Detta kan användas till exempel för att synkronisera appen Personer med ett konto.

LÄSA SYNKRONISERINGSINSTÄLLNINGAR
Tillåter att appen läser synkroniseringsinställningarna för ett konto. Detta kan användas till exempel för att avgöra om appen Personer är synkroniserad med ett konto.

LÄSA INSTÄLLNINGAR OCH GENVÄGAR FÖR STARTSIDAN
Tillåter att appen läser inställningar och genvägar på startsidan."

Om man går igenom alla appar man har, så märker man snabbt att flera kräver att få ta del av så mycket information av dig som användare och din smartphone än vad apparna egentligen behöver veta.
Man blir bara mer och mer övervakad av personer/företag som står bakom dessa appar.


Länkknapp Länkknapp Länkknapp Länk Wikipedia